Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Proje Hayata Geçirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Proje Hayata Geçirildi
Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim ve Tarımda Dönüşüm Güdümlü Projesi T.C. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteğiyle hayata geçirildi.

T.C. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) desteğiyle TR83 Bölgesinde hayata geçen özel nitelikli güdümlü projelere bir yenisi daha eklendi. Toplam 5.155.258 TL bütçeli, Altı Köy Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim ve Tarımda Dönüşüm Güdümlü Projesi’nde, 14 Nisan 2020 tarihinde imzalanan sözleşme ile hayata geçirildi. Altı Köy Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi’nin başvuru sahibi olduğu 24 ay süreli projeye Ajansımız tarafından %75 oranında destek sağlanacak.

Proje kapsamında 950,4 kWp/800kWe kurulu gücünde GES inşa edildi

Proje Amasya ili, Gümüşhacıköy ilçesi; Doluca, Çavuş, Güplüce, Eslemez, Keçiköy ve Çetmi köylerini kapsıyor. Amasya ilinin toplulaştırma ve sulama altyapısını tamamlamış en önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan bu altı köyde faaliyet gösteren sulama kooperatifleri, Altı Köy Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi’ni kurup, bu kooperatif, alanındaki ilk ve tek, izin ve onay sürecini de başarıyla tamamlamış ülkemizdeki az sayıdaki kooperatiften birisi olmayı başardı.

Proje kapsamında 950,4 kWp/800kWe kurulu gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) inşa edilmiş olup; bu tesis ile bölge tarımının ve sürdürülebilir sulu tarımın geliştirilmesine yönelik altyapı yatırımlarının yapılması, koruma-kullanma dengesi gözetilerek doğal kaynakların geliştirilmesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasına katkı sağlanacak.

Proje ile farkındalık programı da yaşama geçirildi…

Ayrıca proje kapsamında oluşturulması planlanan makine parkı ile birim üretim maliyetleri ve kayıplarının azaltılması, verimliliği artıracak, üreticinin katma değeri yüksek işlenmiş uç ve raf ömrü yüksek ürünlerle rekabet gücünü yükseltecek ürünler elde etmesi hedeflendi. Proje süreci boyunca insan kaynağının geliştirilmesi ile sürdürebilirliğe katkı sağlayacak, çeşitli konu ve disiplinlerdeki eğitim, seminer, demonstrasyon ve uygulamalardan oluşan farkındalık programı yaşama geçirilirken; planlı üretimi gözeten bütüncül yaklaşımı, değer zincirine müdahaleleri içeren çok boyutlu modeli ile proje; yerel, bölgesel, kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak.

GES ile sulama maliyetleri azaldı!

Konu ile ilgili T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunuldu:

TARIMA “GES” DESTEĞİ

OKA, Amasya’da 6 köyü kapsayan “Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim ve Tarımda Dönüşüm Güdümlü Projesi”ni hayata geçirdi. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ile sulama maliyetleri azaldı. Verim ve ürün çeşitliliği arttı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul’da Elektrik Tüketimi de NormalleştiÖnceki Haber

İstanbul’da Elektrik Tüketimi de Normall...

Başyazarımız Mustafa Albayrak bugün saat 14.00'da Ulusal Kanal'daSonraki Haber

Başyazarımız Mustafa Albayrak bugün saat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar