© Teknik Elektrik 2017-2024

Yavuz Sultan Selim Han (Mustafa Armağan)

Dokuzuncu Osmanlı padişahı olarak 1512 yılında tahta geçen ve 8 yıllık hükümdarlığı süresince Osmanlı Devleti’ni maddi ve manevi olarak asırlarca ayakta tutacak sağlıklı bir bünyenin temellerini maharetle döşeyen Yavuz Sultan Selim’i hiç böyle okumadınız! Fatih’in kalem ve kılıç örsünde dövdüğü, Bayezid’in sabır ateşinde şekillendirdiği bu “altın zincir”in halkaları nihayet Yavuz’un usta ellerinde titizlikle işlenmiştir. Mustafa Armağan, Osmanlı’yı yeniden kuran sıra dışı sultan, zamanın İskender’i, şarkın fatihi Yavuz Sultan Selim’in hayatını, bilinmeyen yönleriyleYavuz Sultan Selim Han kitabında anlatıyor.

Kafanızı karıştıran tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı,Ufukların Sultanı Fatih Sultan Mehmed kitaplarıyla Osmanlı Padişahları’nı gerçek yönleriyle okurlarına sunan Mustafa Armağan’ın Yavuz Sultan Selim Han kitabında…

İşte bu cihan devletinin, bu mazlumlar koruyucusunun, bu ülkesine bir güven adası (memålik-i mahrüse) olarak bakan Osmanlı’nın temellerini insanlığın derinliklerine atan ve bu ‘kutsal ada’yı asırlarca ayakta tutacak mayayı karanlardan biri var karşımızda. Çaldıran zaferini kazandığı 1514 Ağustos’u ile Kahire’ye girdiği 1517 Ocak’la arasındaki sadece 29 ayda, yanlış duymadınız yirmi dokuz ayda Asya, Avrupa ve Afrika’nın, Akdeniz ve Hint Okyanusu’nun, İran’nın ve Anadolu’nun tarihlerinin akışını kökten değiştirecek muhterem hamleyi art arda yaparak Osmanlı’nın İslam Birliği idealini bilfiil gerçekleştiren bu hükümdar hakkındaki bilgilerimizin büyük bir kısmı yüzeysel ve diger kısmı da ideolojik önyargrlarla malul maalesef...

Yüzeysel, çünkü bu müthiş fütuhata açılan devasa kanatları, gittikçe fakirleşen düşünce kadromuzla anlama yeteneğimiz epeyce sınırlı. Beyinlerimiz yaşadığımız travmadan dolayı birer malul hükümlerini ilgi, bilgi ve tefekkürün süzgecinden geçirmeden sayfalara, ekranlara veya salonlara boca ettiklerini görmek gibi bir bahtsızlıklarla var ne yazık ki.

Peki, Mustafa Armağan, Yavuz Sultan Selim Han: Davasına Adanmış; Bir Ruh’u neden Yazdı?

Her milletin etten ve ruhtan çehresini bilhassa temsil eden bir hükümdar vardır: Selim Türklüğe böyle benzer.
                                                                                                                                                             Yahya Kemal

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER