Türk bilim insanları mutasyon hakkında acı gerçeği açıkladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk bilim insanları mutasyon hakkında acı gerçeği açıkladı

İngiltere’nin yeni tip koronavirüsün mutasyona uğradığını açıklaması dünyada paniğe neden oldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir” diyerek tartışma başlattı. Prof. Dr. Tevfik Özlü, Doç. Dr. Sema Kultufan Turan ve Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, mutasyonun salgını bitirme ihtimalini Hürriyet’e değerlendirdi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü:

Mutasyonlar tamamen rastlantısal olarak ortaya çıkar. Kuralı yoktur ve önceden tahmin edilemezler. Virüsün amacı bizi öldürmek değil. Çünkü konakçı ölünce, virüs de ölür. Mutasyonun sonucu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Bizim istediğimiz hastalık oluşturma gücünü yitirmesi. Ancak ne yazık ki henüz o yönde bir bulgu yok. Bu nedenle de tedirginlik ve endişe var. Mutasyonun şekli sahada doğrulanmalı.

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan:

Beklenti, virüsün mutasyona uğrayıp hastalık yapıcı özelliğinin ya da öldürme ihtimalinin yok olması yönünde. Ancak mutant virüsün daha az hastalık yaptığına dair henüz kanıt yok. O nedenle ‘Beklenen mutasyon gerçekleşti’ demek ya da tersi bir yorum yapmak için çok erken. Ülkemizde de henüz mutasyona uğrayan virüse rastlanmadı ancak enfekte olanlara bakılarak araştırılıyor.

Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz:

2003 SARS koronavirüsü, 3-4 ay içinde mutasyona uğrayarak gücünü kaybetmişti. Şimdiki koronavirüsteki olası mutasyonlarda böyle bir beklenti var fakat virüslerdeki mutasyonik değişimler iyi yönde olabildiği gibi kötü yönde de olabilir. Bunun hiçbir garantisi yok. Önümüzde aylar virüsün bu özelliğinin olup olmadığını kanıtlayacak.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fenerbahçe Medipol Başakşehir'i 4 golle geçtiÖnceki Haber

Fenerbahçe Medipol Başakşehir'i 4 golle...

Türkiye'den Çin'e gidecek ikinci blok ihracat treni Kars'tan Gürcistan'a uğurlandıSonraki Haber

Türkiye'den Çin'e gidecek ikinci blok ih...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar