Elektrik üretimimizin yüzde 34'ünü kömürden karşılıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrik üretimimizin yüzde 34'ünü kömürden karşılıyoruz
Bakan Dönmez, 2019'da toplam 91 bin 431 megavatlık kurulu gücün yüzde 12,4'ünün linyit ve taş kömürü, yüzde 10'unun ise ithal kömürden oluştuğunu belirterek, "2020 Ekim sonu itibarıyla elektrik üretimimizin yüzde 34'ünü kömürden karşılıyoruz." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, video konferans yöntemiyle maden sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi.

Cari açığı azaltmak için potansiyeli yüksek altın, bor ve kömür gibi yerli kaynakların aranması, geliştirilmesi ve işletilmesi için sürekli gayret gösterildiğini vurgulayan Dönmez, bu bağlamda özel teşebbüslerin katkılarını da önemsediklerini söyledi.

Dönmez, yaptıkları değişiklikle kömür işletmelerinde destek ödemesi alanların sayısını 44'e çıkardıklarını ifade ederek, "2016'dan bugüne kadar toplam 223 milyon lira destek ödemesi yaptık. 2019'da Türkiye'deki toplam 91bin 431 megavatlık kurulu gücümüzün yüzde 12,4'ünü yerli linyit ve taşkömürü santralleri, yüzde 10'unu ise ithal kömür santralleri oluşturuyor. 2020 Ekim sonu itibarıyla elektrik üretimimizin yüzde 34'ünü kömürden karşılıyoruz." diye konuştu.

Küresel enerji sektörünün yenilenebilir enerji merkezli büyüme eğiliminde olduğuna işaret eden Dönmez, şöyle devam etti:

"Ancak kömür yakıtlı termik santraller baz yük santralleri olması nedeniyle önemini sürdürmeye devam edecek. Uluslararası Enerji Ajansı küresel kömür talebinin 2040'a kadar günümüz taleplerine benzer eğilimde seyredeceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra dijitalleşme, yapay zeka, blockchain, otonom teknolojiler, elektrikli araçlar gibi kullanımı artan üst düzey teknolojilerle birlikte her alanda elektrik enerjisine ihtiyaç daha da artıyor. Böylesi bir dönemde yerli kaynaklardan elektrik üretimine olan talebin artacağını öngörmek zor değil. Mümkün olan en iyi ve en gelişmiş teknolojilerin kullanılarak yerli kaynaklarımıza dayalı temiz kömür santrallerinin kurulması bu kapsamda önemli yatırım fırsatlarından biri olacak."


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin birinci bölüm kabul edildiÖnceki Haber

Enerji alanında düzenlemeler içeren kanu...

Elektrik kurulu gücünde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 62,8 olduSonraki Haber

Elektrik kurulu gücünde yerli ve yenilen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar