Budva - Karadağ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Budva - Karadağ

Balkan ülkelerinden Karadağ’ın en popüler turistik şehri olan Budva, nefis kumlu upuzun plajları, şahane koyları, kayalıkları, küçük adaları ve ile “Karadağ’ın Miami’si” olarak bilinen bir Balkan şehri. 

 

Yaz sezonunda Budva’nın plajları, Avrupa’nın dört bir yanından gelmiş tatilcilerle dolup taşıyor. Şehir özellikle Alman, Hollandalı ve İngiliz gençlerin favori rotalarından biri. Plajları, tarihi eski şehri ve hareketliliğiyle gençlerin tüm beklentilerini karşılıyor. 

 

Sırtını dağ yamaçlarına, yüzünü denize çevirmiş şehirleri oldum olası severim. Budva da tam işte böyle bir şehir. Şehrin uzun kumsalları ve güzel koylarının ardından yükselen, kocaman dik dağlar var. Tatil için harika bir şehir, bu şehirde birkaç gün geçirince hissettiğim bu oldu.

 

Makedonya’nın başkenti olan, adı da pek bilinmeyen Podgorica’ya 65 km uzaklıkta, Adriyatik Kıyılarına nazır konumlanmış Budva, 20 bin nüfuslu küçük bir şehir. Ne çok büyük ne de sıkılmaya vakit bulacak kadar küçük. Bu nedenle büyük şehirlerin gürültülü ve insanı yoran havasından uzak, sakin ve dingin bir atmosfere sahip. 

 

Heybetli Duvarlar Arkasındaki Ortaçağ Şehri

Budva’nın otantik diyebileceğimiz şahane bir eski şehir bölgesi (Budva Stari Grad) var. Oldukça yüksek ve korunaklı kale duvarların arkasında, labirent şeklinde uzayan dar sokaklar boyunca sıralanan tarihi binaları pek bir güzel. Masmavi Adriyatik Denizi kıyısında yer eski şehrin tarihi dokusunun içerisinde yürümek enfes. İnsan sanki Ortaçağda yolculuğa çıkılmış gibi hissettiriyor burası. Tabi sokakları dolduran şık insanları saymazsak.

 

Şehrin tarihi bölgesi Stari Grad 1979 yılında yaşanılan depremden çok etkilenmiş ve 8 yıl süren çalışmalar ile baştan sona restore edilerek 1987 yılında yeniden ziyarete açılmış. Kapılar, pencereler, balkonlar ve diğer birçok küçük detayı nedense bana İtalya’nın Venedik şehrini anımsattı.

 

Küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş eski şehrin tarihi sokaklarında kaybolmak pek bir keyifli. Old City’de tarih, denizde limon kokluyorsunuz.

 

Eski şehrin surları iyi korunmuş. Hırvatistan’ın ünlü şehri Dubrovnik ile karıştırabileceğiniz daracık sokaklarında, açık hava kafelerinde iyi vakit geçirebiliyorsunuz. Sokaklar boyunca dizilmiş kafe ve restoranlar bir şeyler atıştırmak, dinlenmek ve Akdeniz lezzetlerini tatmak için uygun seçim olabilir.

Geleneksel Montenegro Burgeri, barbekü yapılmış balık ve karides, yanında nefis salata tavsiye edilir. Ayrıca kurutulmuş dana etinden yapılan kastradina ve bir tür pide olan pogaea de denenebilir. Eski şehir içinde fiyatların oldukça turistik olduğunu söylememe gerek yok herhalde.

 

Budva Old City

Stari Grad’ın ana kapısından çıkıp da sola döndüğünüzde kendinizi Adriyatik’le yüz yüze buluyorsunuz. Kıyıda denize girenler, güneşlenenler, çakıl taşlarıyla oynayan çocuklar, dip dibe oturup huzuru içine çeken sevgililer…

Oldukça Uzun ve Kalabalık Plajlar

Budva şanslı bir şehir, sırtını dağlara yaslamış olmasına rağmen önünde uzanan tam 17’den fazla güzel plajı var ve bunların toplam uzunluğu 21 kilometreyi buluyor. Bunlardan Becici Plajı ile Yas Plajı en ünlü olanları. 

Sveti Stefan Adası

Akdeniz’de kendine münhasır sıra dışı bir yer  Sveti Stefan, gördüğüm en etkileyici yerlerden birisi. Arnavut kaldırımlı yolları, şirin avlusu ve şahane deniz manzarası ile eşsiz bir yer olan Sveti Stefan, karaya dar ve kısa bir yolla bağlı, minik bir ada üzerinde kurulmuş. On beşinci yüzyıldan kalma bir dokuya sahip olan yer, dar sokakları, yakuta çalan kırmızı çatılı evleri ile Karadağ’ın en ikonik manzaralarından birine sahip.

 

Geçmişte 400 kadar kişinin yaşadığı ada, altmışlı yıllara kadar balıkçı köyü olarak kalmış. Altmışlı yıllardan itibaren adanın çehresi değişmeye başlamış ve seksenli yıllara gelindiğinde Kirk Douglas, Sofia Loren, Orson Welles, Carlo Bruni, Marliyn Monroe ve Liz Taylor gibi ünlülerin uğrak yeri olmuş. 

 

 

Budva Resmi Dili

Budva’da Karadağ’ın resmi dili olan Karadağca konuşulur. Ancak turistik bir şehir olması sebebiyle İngilizce de çok sayıda kişi tarafından konuşulmaktadır. Karadağcadan basit birkaç örnek vermek gerekirse:

 

Merhaba – Zdravo/Cao

Nasılsın? – Kako ste?

Teşekkürler – Hvala

Ne kadar? – Kolika kosta?

 

Budva Saat Farkı

Budva’da GMT +2 Saat dilimi uygulanırken Türkiye’de GMT +1 Saat dilimi uygulanmaktadır. Dolayısıyla Budva Türkiye yerel saatine göre 1 saat geridedir. Türkiye’de saat 14:00 iken Budva’da 13:00’dır.

 

Budva Vize İşlemleri

Karadağ ve Türkiye arasında yapılan Vize Muafiyeti Antlaşması sonucunda Karadağ her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren 90 (doksan) güne kadar Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır.

 

Budva’ya Nasıl Gidilir?

Budva’ya gitmek için havayolu şirketinin 1 saat 45 dakika süren uçuşları ile önce Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya gitmeniz gerekiyor. Tivat Havaalanı Budva’ya daha yakın ancak Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Podgorica Hava Limanı ile Budva arası ise yaklaşık 68 km. dir. Bu yol için ise 50-100 € arası ücret ödemeniz gereken taksiyi tercih edebilir ya da daha ekonomik bir çözüm için önce Podgorica otobüs terminaline yine taksi ile gidip buradan otobüs ile Budva’ya ulaşabilirsiniz. Podgorica’dan Budva’ya 30 dk. da bir kalkan otobüslerin bilet fiyatı ise 6€. Taksiyi tercih etmek isterseniz sürücü ile önceden belli bir miktar için pazarlık yapma şansınız da bulunuyor. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Günsan Elektrik, Erzurumlu iş ortaklarıyla bir araya geldiÖnceki Haber

Günsan Elektrik, Erzurumlu iş ortaklarıy...

İDEOLOCYA ÖRGÜSÜ NECİP FAZIL KISAKÜREKSonraki Haber

İDEOLOCYA ÖRGÜSÜ NECİP FAZIL KISAKÜREK

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar