Babacan: Sapasağlam siyasi istikrar gerekiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Babacan: Sapasağlam siyasi istikrar gerekiyor
Ankara'daki terör olayıyla ilgili konuşan Ali Babacan "Siyasi istikrarın sapasağlam yerinde durması gerekiyor" dedi.

 

 Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, "Ankara'da meydana gelen vahşi terör eyleminde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

Babacan, Termikel Grup'un ankastre fabrikasında düzenlediği "En Kaizen 2015" ödül programına katıldı.

Babacan bugün Ankara'da meydana gelen vahşi terör eyleminde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diledi. Babacan, "Türkiye çok zor dönemlerden geçiyor. Bir yandan içinde bulunduğumuz coğrafya ve yine bu dönemde henüz bitmeyen dünya ekonomik krizi. Bugün başarı öyküsü haline gelen Çin'in büyüme oranlarının düştüğü ve daha düşeceği bir tablo var" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de bütün bu zorluklara rağmen ekonominin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Babacan, Türkiye'de istihdamın artmaya devam ettiğini ve bu yıl bunca zorluklara rağmen yüzde 3'lük bir büyümenin yakalanacağını bildirdi.

"Siyasi istikrarın sapasağlam yerinde durması gerekiyor"

Babacan, Türkiye'nin bu yıl G20'nin başkanı olduğunu hatırlatarak, "Bu 20 ekonomiye baktığımızda bu ülkelerin pek çoğunda zengin ile fakir arasında uçurumun çoğaldığını görüyoruz. Türkiye artuk üst orta gelir grubuna girdi. Yüksek gelirli ülke grubuna girmemize de çok az kaldı fakat Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşme ihtimali var.

Bu tuzağa düşmemesi ve kalkınmaya devam edip yüksek gelir ülke grubuna girmesi için bazı şartlar var. Öncelikle siyasi istikrarın sapasağlam yerinde durması gerekiyor.

Dünyada hangi ülkeye bakarsanız bakın eğer siyasi istikrar yoksa o ülkenin ekonomisinde ilerleme hemen hemen mümkün değil. Siyasi istikrar olduktan sonra kendi paranız olmasa bile dünyanın o parası o ülkeye akıyor" ifadesini kullandı

"Cari açığımızın en önemli sebeplerinden birisi enerjide dışa bağımlı oluşumuz"

Türkiye'nin siyasi istikrarını sağlamlaştırdıktan sonra hemen üzerine iyi bir ekonomik program uygulaması gerektiğine dikkati çeken Babacan, şöyle dedi:

"Türkiye enerjide dışa bağlı bir ülke. Petrolümüzün gazımızın çoğunu ithal ediyoruz. Enerjinin parasını ödeyebilmemiz için sürekli dövize ihtiyacımız var. Cari açığımızın en önemli sebeplerinden birisi enerjide dışa bağımlı oluşumuz. Bunun üzerine tasarrufla ilgili problemlerimizin olduğunu düşündüğümüzde cari açıkla karşı karşıya geliyoruz. Tasarruf oranımız maalesef düşük. Tasarruf oranımız milli gelirimizin yüzde 14'ü civarında. Gelişmekte olan olan ülkelerin ortalama tasarruf oranı ise yüzde 33 düzeyinde. Bunun için Türkiye'nin yatırım yapması, üretim yapması lazım."

Termikel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya da Kaizen uygulamasına önem verdiklerine işaret ederek, "Son 4 yıla baktığımızda Termikel kendini her yıl yüzde 15 büyütüyor. Bu büyümenin en önemli nedeni Kaizen uygulamasıdır. Biz verimli çalışmazsak rekabet edemeyiz. Rekabet edemezsek piyasada kalamayız. Tedarikçilerimizin yüzde 80'i yerli üreticilerimiz. İhracatta yüzde 70 yerli katma değeri ile yerli katkı oranı en yüksek olan işletmelerden birisiyiz" ifadesini kullandı.

Termikel Grup Onursal Başkanı Hacı Mehmet Kaya ise işçilere tasarruf yapmaları önerisinde bulunarak, "1 lirayı bile küçümseyin, tasarruf istikbalin temelidir" dedi.

Konuşmaların ardından çalışanlara çeşitli ödüller dağıtıldı.

 

Kaynak : AA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İş dünyası Ankara'daki saldırı için ne dedi?Önceki Haber

İş dünyası Ankara'daki saldırı için ne d...

Siber güvenliğe yerli çözümler geliyorSonraki Haber

Siber güvenliğe yerli çözümler geliyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar