Asya'da artan enerji talebi LNG fiyatlarını rekora taşıdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asya'da artan enerji talebi LNG fiyatlarını rekora taşıdı
Asya ülkelerinde son yılların en soğuk kışı yaşanırken, enerji talebinin beklentiden yüksek olması ve kaynak tedarikinde yaşanan sorunlara bağlı olarak mevsimsel bir enerji krizi yaşanıyor.

Özellikle Japonya'da, nükleer kapasitenin artan elektrik tüketimini karşılamak için yetersiz kalması ve düşük gaz stoku neticesinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) talebi artarken, tedarikte yaşanan sorunlar nedeniyle Asya'daki spot LNG fiyatları yaklaşık 16 kat artışla bu ay tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 

Japonya'daki durum 2011'deki Fukuşima nükleer kazası sonrasında yaşanan en büyük kriz olarak değerlendirilirken, ülkenin yükselen elektrik talebini karşılamak için petrol yakıtlı santrallerin üretimdeki payının artabileceği öngörülüyor.

Gas &Power Enerji Analisti Emin Emrah Danış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerine bağlı olarak yavaşlayan ekonomik aktivite nedeniyle küresel enerji talebinin düştüğünü ifade etti.

Talep düşüşü sebebiyle spot LNG fiyatlarının milyon BTU başına 1,8 dolara kadar gerilediğini belirten Danış, şunları kaydetti:

"Asya'daki aşırı soğuk hava, gaz ve elektrik talebinde çok hızlı artışa neden oldu. Japonya'nın Fukuşima kazası sonrası nükleer santrallerinin çoğunu kapatmasının ardından ülkede doğal gaz santralleri elektrik üretiminde kritik rol oynamaya başladı ve yükselen enerji ihtiyacı spot LNG talebini de artırdı. Panama Kanalı kaynaklı olarak kargolarda yaşanan gecikmeler, spot LNG kargolarının yetersiz kalması, rekor seviyelere yükselen taşıma maliyetleri neticesinde Asya spot LNG fiyatları bu ay 16 kattan fazla artarak milyon BTU başına 32,5 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Japonya Kore Marker (JKM) spot LNG fiyatı ve talepteki artış, küresel LNG piyasalarını da hareketlendirdi."

Danış, Asya'daki rekor fiyatlardan faydalanmak isteyen enerji ve ticaret şirketlerinin ABD, Nijerya ve Katar'dan Avrupa'ya giden veya gidecek LNG kargolarını Asya'ya yönlendirdiğini söyledi.

Spot LNG fiyatlarının daha önceki kış dönemlerinde de arttığını aktaran Danış, "Fakat son haftalarda önceki yıllarda görmediğimiz sert bir yükseliş gördük. Bunlar mevsimsellikten kaynaklanan artışlar olduğu için fiyatlar üzerinde kalıcı bir etki olmaz. Bölgede hava sıcaklarının artmasıyla mart teslimatlı spot LNG fiyatlarında gevşeme ve düşüş görülecektir." dedi.

 

AA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Newport County kalecisi Tom King'in attığı gol, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiÖnceki Haber

Newport County kalecisi Tom King'in attı...

Bakan Varank: Pandemiye rağmen yenilikçi girişim yatırımları 2020'de yüzde 74 arttıSonraki Haber

Bakan Varank: Pandemiye rağmen yenilikçi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar